-Informatie over de Alpaca.-

Sroll naar beneden en kijk verder.


Informatie over de alpaca.

De alpaca is net als de lama en dromedaris familie van de kameelachtigen. De alpaca vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru.

Al meer dan 5000 jaar geleden voorzag de alpaca de plaatselijke bevolking (Inca’s) van kleding, eten en transport. Halverwege de 19e eeuw ontdekte de Engelse textielfabrikant Sir Titus Salt de kwaliteit van alpacawol.
Zo begon het fokken van alpaca’s 30 jaar geleden en veroverde Noord-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Europa. Met een wereldwijde populatie van ongeveer 3 miljoen dieren behoort de alpaca tot de kostbaarste wolproducent.

Alpaca’s lijken een beetje op lama’s, maar als je goed kijkt zijn er toch wat verschillen. Ze zijn een maatje kleiner, hebben veel kortere oren en het grootste verschil is natuurlijk de wol. Lama’s hebben haren, maar de alpaca heeft een zeer exclusieve en zeer zachte wol.


Vroeger werden de alpaca’s door de Inca’s gefokt, hoofdzakelijk voor de zeer fijne wol. De Inca’s noemden deze wol met trots “de wol van de goden”. Alleen mensen van adel en de koning mochten kleding dragen van alpacawol. Vandaag de dag is het voor iedereen mogelijk om kleding van alpacawol te dragen! De kwaliteit van alpacawol is vergelijkbaar met Cashmere of Mohair. De structuur van de wol zorgt ervoor dat kleding zowel waterafstotend als thermoregulerend werkt. Daarnaast blijkt het bij allergieën niet dezelfde reactie te hebben als bij schapenwol.

Alpacawol is de enige vezel die in 22 natuurlijke tinten voorkomt met daarnaast nog meer dan 60 verschillende kleurschakeringen.


Huacaya

Fleece v.d. Huacaya

Suri

Fleece v.d. Suri

Enkele wetenswaardigheden:

Leeftijd ….
De dieren kunnen tussen de 15 en 25 jaar oud worden .

Gewicht….  
Tussen de 50 kg en 70 kg

Grootte….
De schouderhoogte van de alpaca ligt tussen de 80 en 100 cm

Draagtijd….  
De dracht duurt ongeveer 11.5 maanden

Veulen …  
Cria’s’ wegen tussen de 6 en 9 kg en worden meestal tussen 08.00 en 14.00 uur geboren, vaak op een zonnige dag. Alpaca’s kunnen hun tong niet ver uitsteken om hun jong droog te likken. Het veulen is dus op de zon aangewezen om te drogen.

Kuddedier..  
De alpaca is een kuddedier en het is daarom beter om er minimaal 2 te houden .

Voeding….  
Alpaca’s eten gras, hooi en worden bijgevoerd met brok met daarin vitaminen en mineralen. Als alpaca’s het hele jaar in de weide staan moeten ze kunnen beschikken over voldoende hooi en vers water.

Verzorging..
Buiten overwinteren kunnen alpaca’s prima, maar ze moeten wel de mogelijkheid hebben ergens te kunnen schuilen. Regelmatig ontwormen, bijknippen van de voetnagels en jaarlijks inenten is noodzakelijk om de kudde in optimaleconditie te houden. Aanbevolen wordt de dieren éénmaal per jaar te scheren .© Copyright Top Quality Alpacas - All Rights Reserved